Юристи довели незаконність нових тарифів на газ

Ekonomiya-gazu

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) 3 березня ще не мала права змінювати ціни на газ, тому її рішення про підвищення тарифів на блакитне паливо для населення з 1 квітня не має юридичної сили. Про це повідомляє fixygen.ua з посиланням на аналіз юриста «Автомайдану» Тараса Гука.

Справа в тому, розповідає юрист, що діючі тарифи на газ для населення були встановлені в 2014 році НКРЕ на підставі постанови Кабміну № 106 ще від 17 квітня 2014 року. «Цією постановою прямо визначалися розміри тарифів, і, по суті, до моменту її скасування рішення НКРЕКУ про підвищення тарифів є протиправним», – пояснює Гук на своїй сторінці в Facebook.

За словами юриста, постанова № 106 діяла до 12 березня 2015 року, і НКРЕКУ не мала повноважень до закінчення терміну її дії змінювати тарифи на блакитне паливо. Проте, як відомо, зробила це 3 березня 2015 року. Більше того, зазначає Гук, 3 березня ще не набула чинності постанова уряду № 74, згідно з якою назва органу, уповноваженого підвищувати тарифи на газ, змінювалося з «НКРЕ» на «НКРЕКУ». Цей документ знову-таки набув чинності лише 12 березня 2015 року.

Також юрист звертає увагу, що підписав цей важливий документ якась «незрозуміла особа» – тимчасово виконуючий обов'язки глави НКРЕКУ Дмитро Вовк. Проте, підкреслює Гук, згідно з Конституцією та іншими законами, ухвалення подібних рішень чиновником в подібному статусі є протиправним. «Лише одна ця обставина вже є підставою для скасування всіх актів за підписом цього пана», – резюмує юрист. Гук закликав усіх небайдужих долучитися до процесу оскарження в судовому порядку протиправних дій та рішень Кабінету міністрів України та НКРЕКУ.

До слова, Верховній Раді запропонували під час години запитань до уряду у п’ятницю, 20 березня, заслухати інформацію міністра соціальної політики Павла Розенка щодо запровадження нових тарифів на житлово-комунальні послуги, газ та електроенергію.

3 березня НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення мінімального тарифу на газ для населення в 3,3 рази з 1 квітня цього року. Також у цей день було ухвалено рішення підвищити тариф на тепло для населення на 72%. У лютому мінімальний тариф на електроенергію для населення було збільшено до 36,6 коп/кВт-година з квітня цього року.