10 дивовижних природних феноменів

hQ6AD

Багато чого з того, що ми бачимо в природному світі, вважається саме собою зрозумілим. Звичайно, ми можемо помилуватися на захід сонця або задивитися на деякі хмари, але здебільшого, загадковість світу навколо нас прагне залишитися непоміченою. Адже природа може робити речі більш вражаючі, ніж заходи сонця або хмари. Дивимося!

1. Вулканічні блискавки

1kFA1uQFXRXc

Якщо хтось попросить вас назвати дві найбільші речі, які ви коли-небудь бачили в природі, то ваша відповідь буде «вулкани і блискавки». Чи, можливо, «блискавки і вулкани», - але, що ці два варіанти – то це факт! Проте природа перебуває в стані пошуку нових способів справити на нас враження, і саме тому вона зробила вулканічні блискавки реальністю. Основна теорія такого явища говорить, що коли відбувається виверження вулкану, провокується викид позитивно заряджених частин в атмосферу. Ці викиди вступають в реакцію з негативними зарядами, в результаті чого з’являється блискавка.

2. Підводні бурульки

2k5qKPIdKw0s

Коли поверхня моря замерзає, наприклад, навкруги північного і південного полюсів, процес йде таким чином, що на нижньому боці льоду залишаються «кишені» з холодною і соленою морською водою. Ця солена суміш більш щільна, ніж морська вода під нею, тому має тенденцію опускатись на дно. Через низьку температуру холодна вода яка нижче соленої маси замерзає навколо неї, коли опускається, що призводить до появи гігантської бурульки під поверхнею льоду. Технічна назва такого роду речей – «льодяні сталактити», але як може бути така нудна назва для такого захоплюючого явища, інша справа - «підводні бурульки».

3. Пенітентес

3 aaNeocx-Rw

А ось ще одне цікаве явище, дуже далеке від підводного світу – високо в горах. Ці колючі льодяні поля називають пенітентес, кожен уламок може досягати колосальної висоти – 4 метри. Ці дивовижні структури снігу утворюються у високогірних районах з низькою вологістю, наприклад, в льодовиках Анд. В сприятливих умовах, коли сонячні промені мають високу температуру, вони дійсно можуть сублімувати поля снігу. Це означає, що заморожена вода випаровується, ніколи не перетворюючись в рідину. Це призводить до утворення невеликих «кишеньок» в льоді, які завдяки своїй формі притягують ще більше тепла.

4. Супершторм

4y7U4tjOxsuo

Супершторми є найнебезпечнішими з чотирьох основних типів штормів, але незважаючи на те, що це доволі страшно, тут є на що подивитись. На щастя, вони відбуваються найрідше, і, як правило проходять в центральній частині США навесні. Якщо вам коли-небудь пощастить зустріти таке явище, просто пам’ятайте одну пораду: тікайте в інший бік.

5. Вогняна веселка

5vYfNK4WzeoE

Це яскраве явище часто можна побачити в літній сезон в середніх широтах, таких як більша частина США. Насправді вони ж являють собою великий ореол заломленого світла, і, незважаючи на назву, це явище не має нічого спільного ні з вогнем, ні з веселкою. І з’являється тільки, коли сонце знаходиться під кутом не менше 58 градусів над горизонтом, і коли на небі є перисті хмари, які наповнені кристалами льоду. Заломлення світла завжди паралельне горизонтові, і через те, що дуги значно великі, видно тільки їх, і саме тому це виглядає як частини хмар у вогні.

6. Сонячні песики

6EfD5h 4aASg

Ось ще одне явище, яке пов’язане з кристалами льоду в атмосфері. Як і вогняні веселки, вони є з’являються в результаті заломлення світла, хоч в цьому випадку здається, що вони дійсно оточують сонце. Це явище можна розпізнати за двома яскравими спалахами по обидва боки від сонця. Якщо ці спалахи надто яскраві, то здається ніби на небі три сонця. Хорошою звісткою є те, що це явище відбувається в будь-який час у всьому світі (особливо тоді, коли сонце знаходиться низько над горизонтом).

7. Смерчі

7rykt89lfdyjk

Смерчі – це торнадо, які формуються над водою. Проте, через це вони не являють собою серйозної загрози, однак вони можуть досягати швидкості до 305 км/год. існує гіпотеза, що багато загадкових корабельних аварій, скажімо в Бермудському трикутнику, є просто результатом смерчів. Вони можуть трапитись в будь-якому місті над водою, проте особливо розповсюджені в Флорида-Ікс, де буває 400-500 смерчів на рік.

8. Снігові пампушки

8moA-bcDR75U

Ця рідкісна форма утворюється в ідеальних умовах температури, під час снігопаду або заметілі. Якщо частина снігу склеюється з іншою частиною, то сила тяжіння і вітер роблять свою частину роботи і «пампушок» котиться сам. Максимальна висота такого явища – 66 см.

9. Пласти базальту

9q4SDgFf-SsU

В певний момент часу, базальт «зрозумів», що якщо він хоче бути поміченим, то йому необхідно активізуватись. І тоді базальт організувався в стовпи.
Варто признати, що на поверхні це не видається таким вже й захоплюючим – стовпчики не дуже цікаві – однак, якщо дивитись на всі разом, то це прекрасне видовище. Унікальні утворення є результатом того, що лава стікала і охолоджувалась, перпендикулярно до основного потоку.

10. Крижані квіти

10pI-qOj2ZYN8

Простіше кажучи, крижані квіти – це нашарування частинок льоду навкруг стебел деяких рослин і порід дерев. Коли температура навколо рослини нижча за позначку замерзання, а температура всередині – ні, то вода витягується на поверхню. Це призводить до того, що ламкі сполуки льоду виштовхуються на поверхню, де закінчується процес формування «квітки». Таким чином, вони не зовсім схожі на квіти, скоріше на листя, однак на це дуже цікаво подивитись.

ЗМІСТ, «Nature-Fact»