Вчені з США навчилися стирати і відновлювати пам'ять мозку

pamjat

Вчені з США придумали, як стирати, або відновлювати пам'ять. Поки що таких "тортур" зазнали тільки щури. Але це зробило можливим проведення таких процедур і над людьми.

Стирати пам'ять можна за рахунок високочастотної стимуляції нервових клітин мозку, яка послаблює або укріплює зв'язок між синапсами (нервовими клітинами).

Дослідникам вдалося повністю зруйнувати, а потім відновити спогади гризунів, повідомляє TG Daily.

- Ми змогли формувати і стирати спогади, і знову реактивувати відправкою стимулів, які вибірково зміцнюють або послаблюють зв'язок між синапсами, - повідомив один з авторів дослідження професор Роберто Малинов. - Наші експерименти показали, що ми можемо запускати процес, який послаблює синапси, у зворотний бік. Це відкриває теоретичну можливість протистояти патологічним бета-амилоїдним процесам у пацієнтів, які страждають від хвороби Альцгеймера.

Спочатку над щурами провели експеримент при якому вони навчилися лякатися спалахів світла (метод Павлова). А потім повністю стерли це з пам'яті гризунів за допомогою низькочастотних оптичних імпульсів. І пацюки більше не боялися спалахів світла.
Після регенерації пам'яті піддослідні знову в паніці розбігалися від спалахів світла.

 

Джерело: visti.pro