Учені виростили перше покоління свиней з людськими стовбуровими клітинами

1SVIN

Дослідники з університету Міссурі успішно виростили покоління генномодифікованих свиней, що мають трансплантовані індуковані стовбурові клітини людини.

Таким чином, ці свині можуть стати дуже важливим засобом для вивчення безпечності та регенеративної здатності трансплантантів тканин. Матеріали опублікували у Працях Національної академії наук Сполучених Штатів Америки (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

"Відторгнення трансплантантів тілами-носіями — це величезна перешкода для вчених-медиків" розповідає Майкл Робертс, співавтор дослідження та професор зоології та біохімії. "Якщо з'ясується, що свині підтримують трансплантанти без страху відторгнення, терапія стовбуровими клітинами зробить впевнений крок вперед".

Останні кілька років дослідження стовбурових клітин розвивається дуже швидко. Вчені вважають, що такі клітини можуть стати дуже цінним засобом для регенеративної медицини, особливо для персоналізованої трансплантації клітин. Однак, існують певні сумніви про безпечність стовбурових клітин та питання, чи можуть вони справді перетворюватися на будь-яку тканину. Більше того, багато досліджень спиралося на дані про гризунів, які роблять їх обмеженими, адже фізіологія пацюків разюче відрізняється від людської. Наприклад, у них немає певних генетичних та інфекційних хвороб, які виникають у людей.

 

Джерело: gazeta.ua