Порада дня від психолога: скільки іграшок потрібно дитині для щастя?

123 4.mini-16x9

"Мішок" - відповість вам дитина. Але чи так це насправді?

"Днями ми з сестрою зайшли до подруги, у якої двоє маленьких дітей, трьох і шести років. Їх триповерховий будинок, м'яко кажучи, усипаний дитячими будиночками і розсипом з іграшок по всіх кімнатах, де ступає дитяча нога. На кухні стелажі НЕ з кухонним начинням, а з тими ж іграшками. Коли нам показували нижній напівпідвальний поверх, то там стоїть маса наподарованих коробок з іграми, ляльками - про запас. Поки пили чай, дітлахи возилися самі, іноді сварячи один одного не поділивши планшет. Але ось господарі їх залишили на нас, а самі зайнялися відкачуванням води з підвалу після рясного дощу. Ми почали придумувати гри - традиційні хованки, "Панас" із зав'язаними очима, пошуки пластмасового чайника - "холодно, гаряче". Регіт і виски, радість і неабиякі пристрасті, а потім дружний рев,коли ми почали збиратись додому. І коли їх мама нахилилася до малюка з питанням: "Ти що не хочеш, щоб гості йшли?" . Він відповів: "Так, вони з нами грали!".

Не іграшки, а ГРА - ось, що найважливіше для дитини. Якщо у нього немає друзів, або батьки з ним не грають, або не пускають друзів в будинок, то у дитини не буде задоволення від цих іграшок . Вона буде хотіти все нові і нові, думаючи, що нова іграшка принесе задоволення.

З 10 місяців до 1,5 років малюк проходить стадію "великого дослідника": йому подобається відкривати і закривати дверцята, діставати з пральної машинки білизну, ховати в духову шафу хутряну бабусину шапку, словом, робити прості маніпуляції з предметами. У цьому віці знадобляться кульки і м'ячики, прості набори стаканчиків, матрьошки.

Від року до двох років - різноманітність іграшок зростає в геометричній прогресії. Дитина уважно спостерігає за світом дорослих і намагається робити все точно так, як вони. З'являється інтерес до тварин, тому іграшки зі звуконаслідуванням (нявкають, гавкають, кукурікають) будуть в самий раз. Музичні книги, миготливі вертолетікі і пірамідки, співаючі ляльки. Машинки на мотузочках, паровозики, будь-які іграшки, які можна тягнути за собою, теж потрібні, адже малюк в цьому віці активно розвиває навик ходіння.

Приблизно до чотирьох років дитину цікавить, що з іграшкою можна зробити: завантажити кубики в кузов, скласти один на одного, вибудувати їх у ряд, він сам придумує, для чого вони потрібні, як їх можна використовувати, в чому задіяти. Саме так і розвивається фантазія.

З 4 років дітям подобаються більш реалістичні іграшки, смислове і емоційне навантаження яких не особливо розходиться з тим, що вони бачать навколо. Набори посудки, автотреки, великі конструктори, ляльковий театр і т.д.

А з 5 років дитина вже сама може підказати, якої іграшки їй не вистачає, адже вона тепер не просто перекладає кубики, вона створює сюжети, моделює ситуації, вибудовує історії. І завдання батьків - грамотно вибрати разом з дитиною те, що їй дійсно необхідно. Адже не за всіма відсутніми елементами для ігор потрібно бігти в магазин, в будинку завжди знайдуться замінники з предметів побуту, які можна використовувати саме в його "​​постановці".

ГРА - єдиний вид діяльності, в якій дитина може проявити ініціативу і самостійність. Тому прояв активності дитини в грі повинні всіляко підтримувати батьки. У квартирі обов'язково має виділити дитині місце для ігор, для зберігання іграшок. Батьки самі повинні з задоволенням грати з малюком.

А коли він бере стару зубну щітку і алюмінієву каструлю, щоб щіткою постукати по перевернутої каструлі, то барабан, що лежить в кутку, можна комусь подарувати - він придумав свій БАРАБАН!

І найголовніше пам'ятати, що кількість іграшок в сім'ї найчастіше зворотно пропорційно кількості уваги, яку діти отримують від батьків.

 

Джерело: imolod.com.ua